专题02 阅读理解中考英语题型专项突破

专题02 阅读理解中考英语题型专项突破
专题02 阅读理解中考英语题型专项突破

阅读理解

一、题型分析

阅读理解是每年中考试题的“重中之重”。此题型的分值为40分,约占整套试题总分的36%。阅读理解主要考查考生通过阅读短文获取一定信息的能力。近几年的中考试题考查的文体多为记叙文、说明文、应用文等,考查内容比较广泛。

不仅如此,阅读理解的文章在体裁方面也越来越多样化,广告、图表等应用文是近年来中考试题的新体裁;在内容方面,也更加体现了时代性和可读性,题材包括科普、社会、文化、政治、经济等方面。

二、解题技巧

掌握中考英语阅读理解题的应试技巧,正确地理解和分析问题,考生应从以下几个方面入手:

1.主旨题

文章段落的首句和末句,一般表达文章的主题和段落的中心思想,其他句子只起补充、说明、解释或引申的作用。因此,首先要搜索目标,找出文章及段落中的主题句,了解了它们的含义,就可以顺着提供的主要线索去捕捉文章的相关信息,从而获得解决问题的答案。最有效的办法是找出主题句。主题句一般具有三个特点:

(1)表述的意思通常是总结性的;

(2)句子结构较简单,多数都不采用长、难句的形式;

(3)段落中其他的句子必定是用来解释、支撑或发展主题句所表述的主题思想的。

2.推断题

(1)事实推断。这种推断常常针对某一个或几个具体细节,是比较简单的推断。进行这种推断,要首先在文章中找出据以推断的有关文字,然后加以分析,尤其要悟出字里行间的意思。

(2)指代推断。确定指代词的含义和指代对象是阅读理解题常见的题目。要确定指代词所指代的对象,关键在于对上下文的正确理解。指代名词的指代词,其单复数形式应与被指代的词一致,因此数的形式可作为识别指代对象的第一个辅助标志。

(3)逻辑推断。这类题目往往是要求根据文章所提供的背景、人物的表情、动作和语言来推断出人物的态度或感受。

(4)对作者的意图和态度的推断。这一类考题大都要求学生就作者对论述对象持什么样的态度做出推断,

如作者对所陈述的观点是赞同、反对,还是犹豫不定,对记述或描写的人、物或事件是赞颂、同情、冷漠,还是厌恶。作者的这种思想倾向和感情色彩不一定直接表述出来,而往往隐含在字里行间。因此,进行这种推断时,我们既要依靠短文的主题思想作为推力的前提,又要注意作者的措辞,尤其是形容词一类的修饰语。总之,只要平时善于积累,并熟练运用上述解题技巧,初中阅读理解题就将不再是难题。

3.猜测词义题

阅读短文时,常常会遇到一些生词。这时,考生要沉着、冷静,细心思考。首先要把整段、整篇文章看完。通过对全篇短文的理解,就有可能猜测出生词的大意。另外,还可以从含有生词句子的上下文,以及句子和段落之间的关系来判断、理解生词以求获得其真正含义。猜测生词的另一种方法是,根据构词法推测。遇到生词后,可从构词法角度分析判断生词。例如:inexpensive一词,其中词根expensive的含义是“贵的”。前缀in是“不”的意思,因此可以猜测此词词义为“不贵的,便宜的”。总之,猜词题可以用到以下技巧(1)根据文中的解释;(2)使用逗号、破折号和括号等;(3)根据同位语或根据同等关系;(4)根据语义的转折关系;(5)根据因果关系;(6)根据构词法知识;(7)根据常识,上下文逻辑。

4.利用常识解题

多了解一些常识性知识有利于阅读理解。如果对文章的相关背景有所了解,读起文章来一定既省时又省力。因此,在学习过程中,了解各方面的背景知识是十分重要的。考生应了解下列知识:

(1)著名作家、艺术家及其主要作品;

(2)了解西方社会风土人情、社交活动、新年、圣诞节活动、宗教信仰、风俗习惯等;

(3)多看新闻联播、世界各地和各类英语讲座等节目;

(4)使用各种工具书,查阅各类名词、术语、重大事件等;

(5)熟记常用的缩略词语。

5.正确理解题干

纵观历年中考试题,阅读理解试题一般有以下几种题型:一是直接回答who,whom,which,what,where,when,why,how等疑问词引起的细节问题;二是猜测词义题;三是推理判断题;四是综合概括题。在做阅读理解题时,一定要仔细看完、看清楚试题要求再作答,特别要注意NOT,TRUE,EXCEPT等词。有时,要先看题后阅读文章,带着问题去读短文,可缩短阅读时间,效果也许会更好。

总之,阅读理解题是中考试题中非常重要的一项内容,占有举足轻重的地位。如果学生按上述答题方法去做,再做些适当的练习,一定会在阅读理解题上取得比较理想的成绩。

三、真题链接

真题分析

An elephant and a crocodile were once standing beside river. They were disputing which was the better animal.

“Look at my strength,” said the elephant. “I can pull up a tree, roots and all with my trunk”

“Ah! But your skin is not nearly so thick as mine,” replied the crocodile. “No knife or tooth can cut through it.”

Just as they were coming to blows, a lion happened to pass.

“My dear friends !” said the King of all animals, going up to them. “Let me know th e cause of your disagreement.”

“Will you kindly tell us which is the better animal?” cried both at once.

“Certainly”, said the lion, pointing across the river. “Do you see the soldiers’ metal hat on that wall?”

“Yes!” replied the beasts.

“Well, then,” continued the lion, “ go and get it, and bring it to me, and I shall be able then to decide between you.”

Upon hearing this, off they started. The crocodile, being used to the water, reached the opposite side of the river first, and was soon standing beside the wall.

Here he waited till the elephant came up. The elephant, seeing that the crocodile had no way of reaching their goal, raised his long trunk, and took down the hat quite easily.

They then made their way together back again across the river. The elephant was trying to keep up with the fast-moving crocodile in the water and became careless. When he was forced to turn sharply to avoid a floating tree branch, the elephant dropped the hat and it fell to the river bottom. The crocodile noticed the accident, so down he dived, and brought it up in his huge mouth. They then returned, and the crocodile laid the metal hat at the lion's feet. The King took it up, and turning to the elephant, said:

“You, because of your size and trunk, were able to reach the hat o n the wall but, having lost it, you were unable to get it back. And you,” said the lion to the crocodile, “although unable to reach the hat, were able to dive for it and save it. You are both wise and able in your own ways. One is no better than the other.”

26. The underlined word "disputing" in Paragraph 1 means____.

A. playing

B. quarrelling

C. complaining

D. deciding

27. What did the crocodile think was the best about himself?

A. His big mouth

B. His strong skin

C. His swimming skill

D. His dangerous teeth

28. How did the lion deal with the animals’ disagreement?

A. He ordered them to fight.

B. He made a quick decision.

C. He suggested a competition

D. He asked them to describe themselves

29. What caused the elephant to drop the hat?

A. The hat got wet in the river.

B. He hit a floating tree

C. He was trying to swim too fast

D. He wanted to fight the crocodile

30. How were the elephant and the crocodile able to complete their task?

A. By working together

B. planning carefully

C. By sharing their ideas

D. By listening to the lion

【答案】26. B 27. B 28. C 29. C 30. A

【分析】一头大象和一只鳄鱼在争论谁更厉害,他们互不相让。一头狮子经过,他们想让狮子来决定。于是狮子给他们布置了一个任务,让他们去完成。结果他们都不能单独完成这个任务,他们各自有自己的智慧和能力,不存在谁比谁更好的问题。

【26题详解】

词义猜测题。根据文意和这个单词所在的句子which was the better animal.“哪一个是更好的动物”,因此disputing应该是“争论”的意思。playing玩;quarrelling争吵,争论;complaining抱怨;deciding决定。故应选B。

【27题详解】

细节理解题。根据短文第三段“Ah! But your skin is not nearly so thick as mine,” replied the crocodile. “No knife or tooth can cut through it.”可知,鳄鱼说他的皮肤比大象的更厚,刀和牙齿都刺不穿。由此可知应选B。【28题详解】

细节理解题。根据短文第七段“Certainly”, said the lion, pointing across the river. “Do you see the soldiers metal hat on that wall?”和第九段“Well, then,” continued the lion, “ go and get it, and bring it to me, and I shall be able then to decide between you.”可知,狮子让他们去把墙上的帽子拿来,然后决定谁是更好的动物。即狮子让他们展开一场比赛,由此可知应选C。

【29题详解】

细节理解题。根据短文第十二段中The elephant was trying to keep up with the fast-moving crocodile in the water and became careless. When he was forced to turn sharply to avoid a floating tree branch, the elephant dropped the

hat and it fell to the river bottom可知,大象努力追赶在水里游得很快的鳄鱼,于是变得粗心了,当他被迫急转身躲避一个漂浮的树干时,他把帽子掉了。由此可知应选C。

【30题详解】

推理判断题。根据短文最后两段的内容可知,大象个头大,有长鼻子,能够得着墙上的帽子,但弄丢了帽子;鳄鱼够不着帽子,但帽子掉到水里时,他能找回来。因此他们是合作完成这个任务的。故应选A。

中考英语阅读理解专项讲解

阅读理解整体分析 选材 ①阅读材料通常在150~250词之间 ②选材广泛,具有浓厚的时代气息 ③阅读语段生动活泼,语句富子变化 命题原则 ①要求考生既能理解具体的事实,也能理解抽象的概念; ②要求考生既能理解文章的表层意思,也能理解文章的深层含义; ③要求考生既能理解某句、某段的意思,也能理解全篇的逻辑关系; 中考阅读理解的应试策略 在解答阅读理解题时,要根据如下步骤进行解题。 1.浏览问题明确要求 先了解文章后面所要解决的问题再去看文章,能使思路更加清晰,做到心中有数。 2.略读全文,了解梗概 略读就是在尽可能短的时间内把握文章或段落的内容,略读时要特别注意主题。 3.通读寻读猎取信息 寻读时可把与答题无关的内容一扫而过,而与答题有关的重要信息要认真读。 4逐条分析,对号入座 即把寻读时所获得的信息与答题要求结合起来,逐条进行分析,对号人座。 5.复读全文,验证答案 再次仔细阅读全文,进一步加深对文章的理解,核实所选内容是否正确。 阅读理解不同题型解题技巧 基于不同的考查目的,阅读理解题通常可分类为“细节理解题”“主且大意题”“词义猜测题”与“推理判断题”,不同的考查目的,会有不同的设题特点可使用不同的解题技巧。 一、细节理解题解题技巧 细节理解题主要是考查who, what, which, when, where等文章细节些细节理解题比较简单,只需浏览文中所叙述的事实或细节,就可以作答。 但一些细节理解题则需要通过语句的同义或反义转换来考查学生对英语的理解能力,对文中个别难词、关键词、词组或句子作出解释或需要对有关的上下文提供的语境和信息、甚至对整篇文章的内容建立准确、立体的理解和判断。这些题的难度较大解答细节理解题时,要先看题于,然后带着问题读文章。同学们做这类题时可以边读边做记号,加强阅读的针对性提高做题的准确率, 1.语义转换题一跳读查找法。语义转换题通常考查对某句话或某几包话的理解,可根据题干内容从原文中找到相关句子,然后进行比较和分析,并确定最佳答案运用跳读查找法时,要特别注意试题及其选项与原文之间的语义变换,如同义变换、概念解析、归纳事实等 2.生活应用题一常识理解法。生活应用题要求学生在读懂文章的基础上结合定的生活常识进行判断。但有些时候,一些常识性判断题,甚至只看题干,就可选出最佳答案。 3.细节排序题一首尾定位法。这种试题要求学生根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件发生的正确顺序,做此类题时可采用“首尾定位第一个动作和最后一个动作,迅速缩小选择范围,从而快速选出正确答案 4.寻找值息题一干定位法。快速寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告、公告、演出信息、航班时间表、购物就餐等,做这类题时没有必要阅读全文,直采用“题干定位法,根据题干要求,直接从表格中查找相关信息

最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.根据短文内容理解选择正确答案。 C What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and Bono (singer for the band U2), and maybe they will say “green.” That’s not because these artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion. Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the Earth. In the past, green fashion made people think of ugly clothes. But today, green fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can have interesting clothes and be green. Around the world, green fashion is becoming popular. For example, the U.K. company People Tree sells me n’s and women’s clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物)like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make. Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world. (1)From this passage, we know that “green fashion” means________. A. putting green color on your face B. making clothes from green trees C. wearing the color green all the time D. wearing clothes that are good for the Earth (2)Today, green fashion is ___________. A. the same as it was in the past B. making people work harder C. more popular and interesting D. mostly popular with famous persons (3)Which sentence about green clothing companies is true? A. They are all in Africa. B. They do not pay their workers well. C. They make clothes only for women. D. They use natural fabrics to make clothes. (4)What does EDUN do? A. It teaches people to make clothes. B. It makes interesting clothes for teenagers. C. It sells clothes and uses the money to help people. D. It pays people good money for the clothes they make. 【答案】(1)D (2)C

【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案

【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.根据短文理解,选择正确答案。 A Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true. Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some suggestions for you to bridge generation gap(代沟). Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them You can't express(表达)yourself well if you are angry. Go to some place to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter. Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree(有分歧) on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a car. They argued over it, but finally they came to a compromise. Michael bought the car, but only drove it on certain days. Of course your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong. Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life. A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try. (1)From the passage we know_______ have a communication problem. A. parents and children of all ages B. children and other people C. parents and their school children D. teachers and their students (2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap? A. 5 B. 4 C. 3 D. 2 (3)The underlined phrase "cool off" in the passage means_______. A. make yourself happy B. make yourself quiet and relaxed C. become angry D. go away (4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better_______. A. argue with them B. keep away from them

初中英语阅读理解常见题型及答题技巧[1]

初中英语阅读理解常见题型及答题技巧 从近几年的中考阅读理解情况看,短文体裁多样,题材各异,文章涉及科学知识、社会文化、政治历史、人文环境和日常生活等方面,充分体现其时代性、实用性。短文难度逐年加大。常见题型有主旨题、细节题、推断题、猜测词义题和正误判断题。 做阅读理解练习应先看问题,弄清考点。在阅读短文之前,快速浏览问题,以便在阅读短文时做到心中有数,快速、准确地捕捉所要信息。先易后难。做题时不必拘泥于书中所呈现的语篇顺序,应遵循先易后难的原则。如可先做细节题再做推断题,因为细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断。 (一)主旨题 主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。 (二)细节题 细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。 (三)推断题 推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。 (四)猜测词义题 猜测词义题主要考查学生根据上下文正确判断灵活变化的词义能力。一般情况下,推断词义的题目中所出现的单词,大多数是学生未曾见过的生词,学生需要在该词出现的上下文中去寻找线索。通过阅读上下文,断定该词的真正含义,然后将这个释义代入文中,检查是否贴切,仔细比较直到得出该词的确切的含义。 (五)正误判断题 正误判断题主要考查学生对文章的具体事实、信息的理解能力。一般是根据文章的事实或细节,给出一个句子,判断其正误。这类题比较直接,难度相对较小。做此类题时,应先看题,后带着“问题”快速阅读短文,寻找所需要的信息。初中英语阅读理解题已成为评估学生英语水平的重要测试题型,在中考英语试卷中所占比重较大。阅读理解题主要是考查学生综合运用所学语言知识的能力,包括细节理解能力、词义判断能力、归纳概括能力及逻辑推理能力等。大致来说,阅读理解题主要针对如下方面:(1)个别词语或句子;(2)某一细节或情节;(3)主题;(4)背景知识;(5)结论或结局;(6)内涵隐意或寓意等。下面本人就根据阅读理解题的题型特点,来谈一些答题技巧。 一、直接理解题 这种题目比较简单,只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类题目的出题形式很多,例如:

【英语】中考英语阅读理解真题 经典1

【英语】中考英语阅读理解真题经典1 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.根据短文内容出选择正确答案。 B Do you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how thousands of people start their day at Laughter (笑声)Clubs around the world and many doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy. The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria. "Young children laugh about 300 times a day. Adults laugh between 7 and 15 times a day," says Dr. Kataria. "Everyone is naturally good at laughing-it's the universal language. We want people to feel happy with their lives." There are now more than 500 Laughter Clubs in India and over l,300 in the world. Many doctors are also interested in the effects (效果) of laughter on our health. According to a 5-year study at the UCLA School of Medicine in California, with laughing there is less stress in the body. Laughter improves our health against illness by about 40%. So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find out. I was quite nervous at the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to clap our hands and say “ho ho ho, ha ha ha.” while looking at each other. However, our bodies can't tell the difference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same healthy effects. Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and some people just couldn't stop! At the end of the class I was surprised by how relaxed-and comfortable I felt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with the results! (1)The first Laughter Club was started in __________. A. India B. America C. Britain D. China (2)How many Laughter Clubs are there in the world today? A. Over 300. B. Over 500. C. Over 800. D. Over l,300. (3)How did the writer feel at the beginning of the class? A. Surprised. B. Pleased C. Nervous. D. Tired. (4)When did the people in the club begin to laugh for real? A. After ten minutes. B. After ten hours. C. After ten seconds. D. After ten days.(5)The article mainly tells us __________.

【英语】中考英语阅读理解真题

【英语】中考英语阅读理解真题 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读理解 As far back as he could remember, Larry had wanted to go to Hollywood and become a film star. The young man's hopes for success were broken again and again. However, Hollywood was just everything to him. When he first came to California? Larry had decided never to give up and return home without success. Therefore, he kept on trying. "Some day," he told himself, "my big chance would come." Larry found a job—parking cars at one of Hollywood's big restaurants. His pay was low, but since the guests were kind enough to give him more money, he managed to make a living. One day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture. Larry got into the car and prepared to drive it on into the lot and park it. Then he stopped, jumped out, and ran over to the director. "Excuse me, sir, but I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me." Instead of pushing away the boy, the director laughed, then wrote something on a card and handed it to the young man. "Come and see me tomorrow." Larry got a small part in the director's next film. He was on his way! (1)It's clear that Larry's job—parking cars ________. A. helped him make a lot of money B. brought him the hope to be a film star C. made him fail again and again in getting into Hollywood D. gave him few chances to meet stars (2)The film director asked Larry to meet him the next day because _______. A. he needed a driver very much B. Larry would become a star C. some big companies would give him a job D. Larry expressed his hope in a wise way (3)We can learn from the story that _______. A. the film director knew Larry's hard experience before B. Larry managed to be a part in the new film C. the job parking cars could bring young people everything D. the new film was not so important for the director (4)"He was on his Way" refers to the fact that _______. A. he gave up and returned home B. he began to work towards success C. he drove the director's car to Hollywood D. he had a long way to go to be in the film (5)The story mainly wants to tell us _______. A. it was hard for Larry, to find a job in a restaurant in Hollywood B. Larry was so lucky to meet the director in the parking lot C. why Larry could remember many things before D. how Larry succeeded- in his new life in Hollywood 【答案】(1)B

中考英语阅读理解专项复习经典

中考英语阅读理解专项复习经典 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读理解 Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne(凡尔纳) as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Verne decided to become a writer. At first he wrote plays for the theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth(1864) and From the Earth to the Moon(1865). In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions(预言)for the 20th century and many of them came true. He described space flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich. Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the first time that Disney movie had used real actors instead of cartoon drawings. Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time! (1)What does the phrase "the father of science fiction" mean? A. The father who has several children. B. The man who loves science and inventions. C. The writer whose father wrote science fiction. D. The man who first started writing science fiction successfully. (2)What encouraged Jules Verne to write more stories? A. The plays he wrote for the theater. B. The encouragement from his father. C. The success of Five Weeks in a Balloon. D. The scientific subjects in his stories. (3)Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century? A. Because his books made him rich and famous. B. Because he wrote many plays for the theater at that time. C. Because his books were the subjects for many movies. D. Because many people were interested in science and inventions. (4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg? A. Five Weeks in a Balloon. B. Around the World in Eighty Days. C. A Journey to the Center of the Earth. D. From the Earth to the Moon. (5)According to the passage, which of the following is TRUE? A. The space flight Verne described was different from others. B. The main characters in Verne's books are always on time. C. Jules Verne only wrote in the 19th century. D. Many of the predictions in Verne's stories came true.

中考英语阅读理解专题(含答案)经典

一、中考英语阅读理解汇编 1.阅读上面的信息,选择正确答案。 ① Jackie, Are you good at fixing printers? The one in my office doesn't work. Please help! Grace ② You can make a cake in about fifteen minutes. First, heat the oven to 350℉. Then, put the flour (面粉) in a bowl and add the milk, butter, eggs and salt. ③ Found A purple schoolbag. Found at the gate. Call Janet at 457-4611. ④ Telephone Message From: Luke Sanger To: Mr. Miller Message: Call him back at 3: 00 p. m. on June 29 at his office number (234-3688). ⑤Our running club members meet at 7: 00 p.m. every Wednesday. We run in two groups: Beginners (for anyone ) The experienced (for runners who can do 12miles or more ) Join us to keep fit! Call Esteban Lopez at 617-555- 3697. A. office B. mobile phone C. printer D. cake (2)We may read Text ② in a ________. A. cookbook B. music magazine C. weather report D. story book (3)Text ③ should be a ________. A. thank-you note B. letter C. postcard D. notice (4)According to Text④, Luke Sanger should be ________ at 3: 00 p. m. on June 29. A. at home B. in the office C. on the plane D. at the restaurant (5)In Test ⑤, the running club members meet ________. A. once a week B. twice a week C. once a month D. twice a month 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)B (5)A 【解析】【分析】大意:本文介绍感谢信,蛋糕制作流程,失物招领,和电话和俱乐部等的信息。 (1)细节题。根据 Are you good at fixing printers? 可知打印机出了问题,故选C 。 (2)推断题。本则内容主要介绍如何做蛋糕,因此此则信息可能来自烹饪的书籍,故选A 。

【英语】 中考英语阅读理解测试题及答案经典

【英语】中考英语阅读理解测试题及答案经典 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读理解 Radio and television are very popular in the world today. Millions of people watch TV. Perhaps more people listen to the radio. The TV, of course, is more useful than the radio. On TV you can see and hear what is happening in the world. Now the radio is not disappearing. It's still with us. And the number of listeners is becoming larger. One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. The transistor radio is sometimes very small. It is very easy to carry. You can put one in your pocket and listen to it on the bus when you go to work. It is better for blind people. Many old people don't have good sight (视力)to watch TV. When people are working,they can't watch TV but they can listen to music or news over the radio. What's more,the radio is much cheaper than the TV. (1)After the television was invented,people ____. A. think it is unnecessary to use the radio B. don't want to use the radio any more C. are still using the radio D. find the radio is disappearing (2)One of the reasons for the larger number of listeners of the radio is that ____. A. the TV was invented B. the transistor radio was invented C. people don't like watching TV D. millions of people watch TV (3)____ listen to the radio more because their sight isn't good enough. A. Children B. Young people C. Old people D. Adults (4)Usually ____ can be used easily while people are moving or working. A. the radio B. the TV C. both the TV and the radio D. neither the radio nor the TV 【答案】(1)C (2)B (3)C (4)A 【解析】【分析】大意:本文讲述收音机和电视机在世界上的很受欢迎,电视与收音机比,电视更有用,然而收音机由于体积小便宜,便于携带,听众也越来越多,深受老年人喜爱。 (1)细节题。根据Perhaps more people listen to the radio.可知,电视发明后,人们依然使用收音机,故选C。 (2)细节题。根据One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. 可知,收音机听众的数量更多其中一个原因是晶体管收音机被发明,故选B。 (3)推断题。根据 Many old people don't have good sight(视力)to watch TV.可知,老年人由于视力不好听广播的人更多,故选C。 (4)细节题。根据When people are working,they can't watch TV but they can listen to music or news over the radio.可知,通常人们移动或者工作时可以听收音机,故选A。 【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻

初中英语阅读理解常见题型及答题技巧

初中英语阅读理解常见题型及答题技巧

英语阅读理解常见题型及答题技巧 曾经就有人用"成也阅读,败也阅读"来形容中考阅读,足可见其重要性。通过对近几年中考试卷的研究发现,中考阅读理解的主要考查方式其实只有两种:主观题型和客观题型。关于这一点我们稍后再做详细介绍。我们先来了解一下中考所考查文章的体裁与内容,通过对近几年中考试卷的总结研究,中考阅读理解对于体裁的考查较多样,多为记叙文、说明文、应用文,有时也会考议论文。总之对于体裁的考查不会太单一。而文章的题材内容也比较丰富,一般会有小故事、日常生活事件、报刊杂志内容、文化习俗、名人轶事等。 首先,我们分析客观题的题目设置。主要有三种形式:一、细节题;二、概括题;三、推测题。那么,什么是细节题呢?就是那些考查文章中有关事情发生的具体细节的题目,如:时间、地点、人物、事件经过、方式、结果等;什么是概括题呢,就是从文章的整体层面上设置的一类综合性题目,如:为文章选择一个恰当的题目、推测本文作者想要表达的中心思想以及写作目的等;最后一种推测题是这几种题型中难度最大的,它需要建立在对整篇文章内容熟悉掌握的基础上,主要出题形式有根据文章的上下文,猜测某一个

2.浏览全文,掌握全貌 如果时间紧,至少要快速通读全文,尤其是首两段。再把标题和文章内容结合起来,这样全文的梗概便一目了然了。 3.细读题目,抓住要点 对整篇短文内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点。例如:如果问题或选项涉及到人名、地名,就应该找首字母大写的单词;如果问题或选项涉及时间、日期、数字,就应该寻找具体的数据。另外还要注意试题难易,应暂时绕开那些少数较难的题目,先做最有把握、最熟悉的题目,也就是该类题可以直接或间接从文章中找到的。而对于那些要通过对文章归纳判断、逻辑推理的题目,需要再对全文快速阅读,仔细分析思考,反复比较、推敲选出正确答案。若文章短可先读短文,后看文后题目;如果文章太长,你可以先把文章后面的问题看一遍,带着问题去看文章。这样可以帮助你去掉杂念,提高阅读速度和解题的正确性。要善于找关键句,特别要注意文章的第一段和最后一段的头一句话,往往就是关键句,可以帮助你掌握文章的全貌,理解文章的主题。此外,还应该细读文章,因为有时的试题是考细节。可以边读边用铅笔做点标记,把

相关文档
最新文档