(完整)2019届高考英语阅读理解轻松搞定推理判断题专项练习含解析

  1. 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
  2. 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
  3. 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。

阅读理解之推理判断题专项练习

李仕才

(1)

“Do you believe in life after death?” Jack’s boss asked Jack.

“Yes, sir.”

“Well, then, that makes everything just fine,” the boss went on. “About an hour after you left yesterday to go to your grandfather’s funeral(葬礼), he dropped in to see you.”

1. What do you suppose Jack did the day before?

A. He attended his grandfather’s funeral.

B. He told a lie to get the day off.

C. He meant to attend a funeral but didn’t.

D. He did nothing special; he worked as usual.

2. What do you suppose Jack’s grandfather was doing the day before?

A. He knew Jack had cheated his boss and came to expose him.

B. He was thought to be dead but in fact was well and alive.

C. He was dying but was saved by the doctors.

D. He was going about his usual business.

3. Who does the story tell us really believed in life after death? __________.

A. Jack

B. J a ck’s boss

C. Jack’s grandfather

D. No one

(2)

Trouble-makers

Two young men went on a No. 40 bus on Nanjing Road and each bought a five-fen ticket with a 10-yuan note. They did that again when a further f are was out 10-yuan notes and this time started a quarrel when the conductor ran out of change. They were then arrested, according to Xinmin Evening New.

China Daily Jan. 16, 1983

1. Why do you think the young men got on the No. 40 bus?

A. They wanted to go to some definite place on the No. 40 bus.

B. They had no definite place to go to and were just wasting their time.

C. They had some definite place to go to but got on the wrong bus.

D. They were running from the police and happened to get on that bus.

2. Why do you think the young men used 10-yuan notes to buy tickets?

A. They did not have small change ab out them.

B. Ten-yuan was in fact the right amount of their fare.

C. They just wanted to give the conductor some trouble.

D. They needed a lot of small change for some particular reason.

3. The young men were arrested because __________.

A. they rode the bus without paying the right fare

B. they had stolen some ten-yuan notes

C. they m ade it impossible for the conductor to do this work

D. they quarreled loudly with each other on the bus

轻松搞定推理判断题专项练习

参考答案

(1)

这是一篇幽默小故事,全文只有四十几个单词,但对于“life after death”的含义在文中所起的作用是否正确理解,是选择答案正确与否的关键。

1. B 解析:此题需进行推论。文章中没有明说,但从老板最后的话可以听出言外之意,即Jack为了请假撒了谎。选项B是对的。选项A错了,因为他祖父并没有死,说不上他参加祖父的葬礼。选项C也不对,因为人未死,也说不上打算去,而实际上没有去参加葬礼的问题。选项D与事实相反。

2. D 解析:此题需进行推论。Jack的祖父那天在干什么,文中并没有记述。但根据老板说的,祖父在Jack请假的当天来看他了,我们可以推断,他的祖父没病也没死,从而得出结论,他祖父和往常一样做他要做的事情。选项A是错的,因为文中说Jack的祖父顺便来看他。“dropped in to see him”是关键的话,这说明他祖父不是来揭穿他的谎言的,也许他祖父还不知道Jack撒谎一事。选项B说:“有人认为他(Jack的祖父)死了,而实际上他还活着,而且很健康。”而文章中没有任何地方暗示谁以为他死了。Jack说需出席他祖父的葬礼,是撒了谎,找个请假的借口。选项C文章中没有记叙。

3. D 解析:此题需要通过推断得出结论。首先排除选项A,因为Jack虽然说他相信life after death,但实际上只是口头说说,作为掩盖谎言的借口。选项B也应排除,因为老板用那话是来委婉地揭穿Jack的谎言。选项C文中没有依据。文章中提到的三个人,看不出谁真正相信“死而复活”,所以,答案是D。

(2)

这是一篇新闻报道,标题Trouble-makers(惹是生非的人)是关键词语。注意到这一点,就容易理解文章的内容。从而对试题作出正确的判断。

1. B 解析:推理题。根据文章所述两个年轻人总搭乘一辆公共汽车而不下车,可以判断他们没有一定的目的地要去,不过是在打发时间而已,因此选项B是对的。选项A、C、D 都没有事实根据。

2. C 解析:推理题。根据文章的标题及描述,这两个人三次都拿出10元面额的纸币买5分钱的票,以致售票员没有零钱找而发生争吵,可以判断他们就是给售票员找麻烦,有意闹事。因此选项C是正确的。选项A不对,因为他们前两次买票时,售票员一定找过他们零钱。选项B错在10元钱不是他们要买车票的票价。选项D文中没有提到。

3. C 解析:推理题。根据文中的事实来判断,两个年轻人在车上闹事,最后被抓走,原因是他们妨碍了售票员的工作。选项C是正确的。选项A、B与文章内容不符。由于争吵只是事件,不是原因,因此,选项D也可排除。

相关文档
最新文档